Przejdź do treści

oświetlenie mięsa

Oświetlenie mięsa w 4 krokach

Właściwie oświetlone mięso i wędliny są zawsze apetyczne!
Świeże mięso ma różne kolory od jasno różowego do ciemnoczerwonego, i chociaż kolor nie ma wpływu na smak, kruchość i soczystość to ma wpływ na decyzje kupujących. Badania rynku dowodzą, że klienci sklepów mięsnych chętniej wybierają te elementy mięsa, które są bardziej czerwone, czyli mają kolor charakterystyczny dla świeżego mięsa: wołowego, wieprzowego, drobiowego czy baraniny.

Doradca d/s oświetlenia mięsa i wędlin Maxi-Light 505-876-434

Zobacz poradnik

Projektujemy oświetlenie do supermarketów, sklepów i stoisk mięsno -wędliniarskich od 17 lat. Nasze projekty łączą  walory funkcjonalne z prostotą użytkowania i efektywnością. Gwarantujemy bezpłatny profesjonalny projekt i doradztwo w zakresie doboru oświetlenia do mięsa i wędlin.

Naszym celem jest, uzyskanie światła, które wspiera ekspozycję.

Zrób zdjęcia

Oświetlenie zawsze dobieramy tak, żeby specjalistyczna barwa światła LED i kąty nachylenia światła dostosowane były do specyfiki mięsa i wyrobów wędliniarskich.

Prawidłowe oświetlenie mięsa i wędlin zawsze opiera się na założeniu , że strefy w sklepie powinny być optymalnie oświetlone i doprowadzić klienta do decyzji zakupowej. 

Wybierz i zamów

Oferujemy najnowsze rozwiązania oświetleniowe do sklepów. Reflektory sklepowe LED montowane to rodzaj oświetlenia, w którym jako źródeł światła używamy bardzo wydajnych diod COB LED (5W-40W). Wszystkie nasze lampy przygotowane są do montażu na szynoprzewodach lub naściennie / nasufitowo.

Zawierają odpowiednio dobrane moduły COB LED do różnych rodzajów mięsa i wędlin.

Sprzedawaj więcej

Technologia LED to wieloletnia żywotność (20-50 tys godzin). Bardzo ważny jest również brak emisji ciepła w kierunku świecenia i śladowa emisja promieniowania ultrafioletowego i podczerwonego.

Odpowiedni dobór rozwiązań oświetleniowych to oszczędności energii nawet o kilka tysięcy złotych w skali roku. Nasza oferta jest bardzo atrakcyjna cenowo na tle całego rynku.

Oświetlenie mięsa i wędlin

Kluczem do ekspozycji mięsa w handlu detalicznym jest prezentacja produktów mięsnych w atrakcyjnym i zbywalnym formacie. Skuteczna sprzedaż zależy od świeżego wyglądu, akceptowalnej jakości produktu przy braku nieprawidłowych cech, w tym nieatrakcyjnego koloru, nadmiernego odcieku lub odwodnienia. Rolą oświetlenia jest pokazanie prawdziwej jakości produktu wieprzowego, drobiowego i wołowego, bez umniejszania wyglądu i oszukiwania klienta co do jakości produktu.

Źle dobrane oświetlenie może przyspieszyć odbarwienie produktu. Oświetlenie jest jednak niezbędne w marketingu i prezentacji produktów mięsnych, zarówno w przypadku sprzedaży tradycyjnej, jak i sprzedaży gotowej (paczkowanej). Podstawowe założenie handlu jest takie, że zadowoleni klienci są stałymi i lojalnymi klientami.

Stoisko mięsne definiujemy jako oferowanie produktów pod oświetleniem w opakowaniu detalicznym lub na wagę, przechowywanych zwykle w ladzie chłodniczej . Ekspozycja to nie to samo co przechowywanie, co oznacza trzymanie produktu w ciemności i zwykle nie na sprzedaż. Niektórzy używają terminu przechowywanie, gdy naprawdę mają na myśli ekspozycję towarów na sprzedaż.

Wpływ oświetlenia na postrzegany kolor i jakość produktów mięsnych.

Jak oświetlenie mięsa wpływa na przebarwienia?

Nie wszystkie raporty są zgodne co do tego, czy ekspozycja na światło powoduje przebarwienia mięsa. Większość prac w tym obszarze została wykonana z wołowiną, ponieważ większa zawartość mioglobiny i intensywniejszy kolor ułatwia dostrzeżenie i scharakteryzowanie zmian kolorów. Jednak wyniki z wołowiną mogą pomóc w zrozumieniu możliwego wpływu na wieprzowinę oraz drób.

Sprawdzono, że oświetlenie fluorescencyjne o niskiej intensywności (poniżej 1000 lm/m2) nie powodowało znacznej utraty koloru wołowiny nawet podczas 3-dniowej ekspozycji. Zaobserwowano jednak stałą zmianę koloru świeżej wołowiny z jasnoczerwonej na matowoczerwoną podczas dwudniowej ekspozycji świeżej wołowiny pod silniejszym strumieniem światła. Odbarwienie wieprzowiny pod wpływem oświetlenia jest związane z wyższą temperaturą powierzchni produktu, jednak natężenie światła, które nie podnosi temperatury powierzchni, nie wpływa silnie na odbarwienie świeżych kotletów mięsnych.

Wędlina jest bardzo podatna na działanie tlenu w opakowaniu i przedstawia inną sytuację niż mięso świeże. Przechowywanie szynki pakowanej próżniowo w ciemności przez cztery dni zmniejsza zawartość tlenu w opakowaniu, co skutkuje doskonałą stabilnością koloru, gdy produkt był eksponowany. Zarządzanie pakowanym produktem w tym scenariuszu pomogło przezwyciężyć niepożądane skutki, jakie może mieć tlen, gdy produkty są wystawione na działanie światła.

Oświetlenie mięsa i wędlin

Każde światło ma swoją barwę

Specyfiką mięsa oraz wędlin jest dominacja kolorów: od jasnoczerwonego poprzez czerwony do ciemnobrązowego. Rola specjalistycznego oświetlenia mięsa czy stoiska mięsno -wędliniarskiego polega głównie na maksymalnym wyeksponowaniu tych kolorów poprzez światło o odpowiedniej barwie.

Najprościej zrobić to poprzez użycie reflektorów sklepowych wykorzystujących specjalistyczne diody LED o odpowiednio ciepłej, czerwonej, żółtej czy złotej barwie.

Drób wymaga zdecydowanie innych specjalistycznych rozwiązań oświetleniowych.

Rola światła w sklepie mięsnym.

W każdej sklepie mięsnym jest kilka punktów kluczowych, na oświetlenie których trzeba położyć szczególny nacisk w czasie projektowania oświetlenia. Oczywiście są podstawowe zasady jeżeli chodzi o przemyślane rozmieszczenie lamp w strefie sprzedaży jednak należy pamiętać o tym, że dobre oświetlenie nie kończy się na dobraniu optymalnego natężenia światła. Jest rzeczą oczywistą, że zbyt słabe światło będzie powodowało dyskomfort u Klientów jak i obsługi.

Zmniejszenie przebarwień mięsa zmniejsza straty.

Niesprzedane mięso nigdy nie jest dobrą wiadomością. Europejskie forum handlu detalicznego poinformowało, że odpady żywnościowe z produktów mięsnych mogą mieć znaczący wpływ na przychody detalistów. Chociaż odbarwienie krojonego mięsa spowodowane oświetleniem nie stwarza problemów higienicznych ani zdrowotnych, może zniechęcić klientów do zakupu produktu, co oznacza więcej niesprzedanej żywności. Co gorsza, ponieważ obszary ze świeżą żywnością są często głównym powodem, dla którego klient wybiera konkretny supermarket, odbarwione mięso może zmniejszyć lojalność konsumentów.

Zasady oświetlenia mięsa i wędlin

Doradca d/s oświetlenia mięsa i wędlin Maxi-Light 505-876-434

Najważniejszą rzeczą jest utrzymanie spójności.

Podczas wyboru oświetlenia do sklepu czy na stoisko mięsne warto postawić na proste i minimalistyczne w swojej formie oprawy, dzięki którym uwaga Klientów będzie skupiona tylko na sprzedawanych towarach. Ponadto nie bez znaczenia jest także montaż opraw – należy zwrócić uwagę na to, aby zamocować je w sposób, który nie zaburza przygotowanej ekspozycji, ale stanowi jej dyskretne oraz wyważone dopełnienie.

Technologia LED w oświetlaniu mięsa i wędlin

Nasze oprawy oświetleniowe LED posiadają moduły o odpowiedniej barwie światła, przeznaczonej specjalnie do oświetlenia wyrobów mięsnych i wędliniarskich. Moduły COB LED, które wykorzystujemy są specjalnie zaprojektowane do tego celu i ich światło posiada odpowiednie widmo i temperaturę barwową.

W naszych oprawach stosujemy wyłącznie markowe podzespoły takich europejskich firm jak: Philips, Osram, Tridonic i Vossloh Schwabe.

Maxi-Light Polski Producent Oświetlenia LED
Maxi-Light Polski Producent Oświetlenia LED
Oświetlenie stoiska z mięsem i wędlinami

BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI – OŚWIETLENIE MIĘSA

Kto i dlaczego musi funkcjonować w zgodzie z systemem HACCP?

Kto jest zobowiązany wdrożyć system HACCP?

Bezpieczeństwo żywności jest problemem złożonym, w jego zakres zaliczamy nie tylko skład, cechy organoleptyczne, bezpieczeństwo w ramach łańcucha produkcyjno-logistycznego ale również handel.

HACCP = Hazard Analysis and Critical Control Points to System Analizy zagrożeń I Krytycznych Punktów Kontrolnych. System skierowany jest na zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności poprzez identyfikacje, ocenę i kontrolę zagrożeń istotnych dla bezpieczeństwa żywności.
Jak wskazuje nazwa, ocena wyrażana jest w punktach.

Po nowelizacji ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia z roku 2021 każdy podmiot zajmujący się produkcją i obrotem artykułami spożywczymi jest zobowiązany wdrożyć HACCP. Są to m.in. sklepy, zakłady gastronomiczne, zakłady produkcyjne czy przetwórcze.

 

PRODUKCJA RZEMIEŚLNICZA W SKLEPIE

Jeśli chodzi o oświetlenie to nie zapomnij również o ewentualnej strefie produkcyjnej w sklepie. Czasami te obszary są pomijane, mimo że potrzebuje oświetlenia, które zapewnia najlepsze warunki do pracy.

Oświetlenie mięsa i wędlin – mamy wiele lat doświadczeń

Maxi-Light ma ponad 17-letnie doświadczenie w owocnej współpracy z sieciami mięsnymi w całym kraju. Oferujemy specjalistyczne oświetlenie LED, które gwarantuje wytworzenie przyjaznej atmosfery sprzedaży. Barwa światła podbija prezentację produktów, które zawsze wyglądają apetyczne. Nasze rozwiązania są energooszczędne i tak przygotowane, żeby można było stworzyć profesjonalnego oświetlenie mięsa i wędlin dzięki zaledwie kilku lampom.

Zadzwoń, żeby sprawdzić nasze referencje.

Doradca d/s oświetlenia mięsa i wędlin Maxi-Light 505-876-434

oswietlenie miesa i wedlin
Oświetlenie mięsa i wędlin

Źle dobrana barwa światła i zbyt niski wskaźnik oddawania barw

Zobacz, co spotka Twoich Klientów jeżeli zostanie źle dobra barwa światła a jego źródło będzie miało za niski indeks oddawania barw (CRI)

Oświetlenie mięsa

Proszę przesunąć linię na środku zdjęcia, żeby zobaczyć jak wygląda dobrze i źle oświetlone stoisko z mięsem.

Doradca d/s oświetlenia mięsa i wędlin Maxi-Light 505-876-434